wyznacz asymptoty funkcji
asymptoty: f(x)=xln(2−4/x)
8 lut 17:24
Janek191:
Pionowa:
x = 2
Pewnie będzie jeszcze ukośna
8 lut 17:29
asymptoty: no to jak to policzyłeś?
8 lut 17:34
Janek191:
Wyznacz dziedzinę funkcji f
lim f(x) = −
∞
x→2
+
8 lut 17:40
asymptoty: mi wychodzi inna dziedzina
(−∞;0) i od (2;∞)
8 lut 17:43
Janek191:
Dziedzinę masz dobrą :")
8 lut 17:51
Basia: dziedzina jest dobra; prawie; nie "i" tylko suma
x∊(−∞;0)∪(2;+∞)
8 lut 17:51
Basia: teraz policz limx→±∞f(x)
przekonasz się, że asymptot poziomych nie ma
potrafisz to policzyć?
to akurat jest proste, ale trzeba przejść wszystko krok po kroku
8 lut 17:53
asymptoty: hmmm, dziwne, dlaczego nie licze asymptoty pionowej dla

?
lim
x→0−
Druga kwestia, wyszła mi asymptota pozioma, wiec prosze o wytłumaczenie
8 lut 18:06
Basia:
| | 4 | |
limx→−∞x*lnU{2− |
| ) = −∞*ln(2−0) = +∞ |
| | x | |
bo ln2<0
| | 4 | |
limx→+∞x*ln(2− |
| )=+∞*ln(4−0)=−∞ |
| | x | |
bo ln2<0
nie ma wobec tego asymptot poziomych
teraz trzeba policzyć lim
x→0−f(x) i lim
x→2+f(x)
i tu zaczynają się schody
nie z liczeniem, ale z pisaniem tutaj;
ułamki piętrowe tam będą i pewnie się dziesięć razy pomylę
no ale spróbujemy
8 lut 18:12
Basia:
| | 4 | | 2x−4 | |
x*ln(2− |
| ) = x*ln |
| |
| | x | | x | |
| | 2x−4 | | | |
limx→0−x*ln |
| = limx→0− |
| = (H) |
| | x | | | |
| | 1 | | 2x−2x+4 | | 1 | |
limx→0−([ |
| * |
| ] / [ − |
| ]) = |
| | | | x2 | | x2 | |
| | x | | 4 | | −4x | |
limx→0−[− |
| * |
| *x2] = limx→0− |
| = |
| | 2x−4 | | x2 | | 2(x−2) | |
| | −2x | | 0 | |
limx→0− |
| = |
| = 0 |
| | x−2 | | −2 | |
w p−cie 0 nie ma asymptoty pionowej
| | 4 | |
limx→2+x*ln(2− |
| = 2*(−∞) = −∞ |
| | x | |
mamy asymptotę pionową
y=2
teraz jeszcze ukośne
na razie rozumiesz?
8 lut 18:28