pomocy
pomocy: ile wynosi logarytm naturalny z nieskończoności?
Ln∞
8 lut 16:50
Ziomal: Dziedziną funkcji ln x jest x>0.
Niech będzie dana funkcja f(x) = ln x
pochodna jej funkcji wynosi 1/x
Zauważ, że dla x>0 pochodna funkcji jest cały czas dodatnia
Zatem funkcja rośnie dla x>0
Stąd też funkcja rośnie w nieskończoność
A zatem dąży do nieskończoności
Dlatego też:
lim lnx=+∞
x→∞
8 lut 16:56
PW: Za samo pytanie − dwója. Nie można pytać o wartość funkcji w nieskończoności, bo
nieskończoność nie jest liczbą.
Ziomal był delikatny i pomijając tę gafę udzielił odpowiedzi na pytanie o granicę funkcji
w nieskończoności.
8 lut 17:09
Milo: Aczkolwiek wytłumaczenie jest raczej średnie.
| | 1 | |
Rozważmy funkcję f(x) = − |
| dla x>0 |
| | x | |
| | 1 | |
jej pochodną jest f'(x) = |
| i też jest zawsze dodatnia, ale f nie rośnie w |
| | x2 | |
nieskończoność
8 lut 17:34
Adamm: x>eM ⇒ lnx>M
czyli lnx jest nieograniczony
8 lut 17:39