matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
tomekk:
Oblicz granice:
π
Lim (
− x) tgx
2
π
x→
−
2
Prosze o pomoc, mam wiele takich przykladow do zrobienia, a nie mam pojecia jak je zrobic.
8 lut 16:41
Basia:
π
π
−x
2
(
−x)*tg x =
→(H)
2
1
tgx
−1
=tg
2
x*cos
2
x =
1
1
−
*
tg
2
x
cos
2
x
sin
2
x
π
*cos
2
x=sin
2
x → sin
2
=1
cos
2
x
2
8 lut 16:50