matematykaszkolna.pl
Zbiory nieskończone Hityn: Pokazać, że jeśli zbiór X jest nieskończony (tzn. nie jest równoliczny z żadnym zbiorem skończonym), to zawiera on podzbiór równoliczny ze zbiorem liczb naturalnych
8 lut 15:47
Basia: albo jest przeliczalny i wtedy sam jest równoliczny z N albo nieprzeliczalny i wtedy jest równoliczny z R a ponieważ N⊂R to i ten zbiór musi zawierać jakiś podzbiór równoliczny z N
8 lut 16:16
Hityn: Ok, a skąd wniosek, że nie ma innych zbiorów niż przeliczalny i nieprzeliczalny?
8 lut 16:32
Basia: hipoteza continuum
8 lut 16:35
8 lut 16:36
Hityn: A jest sposób, żeby udowodnić to bez powoływania się na hipotezy?
8 lut 16:38
Basia: szczerze mówiąc, tak od ręki, nie wiem emotka
8 lut 16:40
Hityn: Spoko, i tak dzięki wielkie emotka Może przejdzie za pół punktu emotka
8 lut 16:44
Adamm: no nie nieprzeliczalny to nie znaczy równoliczny z R
8 lut 16:48
Hityn: To jaki znasz zbiór nieprzeliczalny i nie równoliczne z R?
8 lut 16:50
PW: Takiego "między tym a tym" nie ma, ale są "większe".
8 lut 16:54
Adamm: skoro jest nieskończony, to zawiera w sobie podzbiór skończony o dowolnej mocy są to podzbiory X1, X2, X3, X4, ..., Xn, ... teraz z tych podzbiorów wybieramy elementy x1∊X1 x2∊X2, ale x2≠x1 (można to zawsze zrobić bo X2 ma 2 elementy) x3∊X3, ale x3≠x2, x1 (to też można zawsze, bo X3 ma 3 elementy) itd. tak utworzony ciąg tworzymy w zbiór {x1, x2, ..., xn, ...} który jest równoliczny z liczbami naturalnymi
8 lut 16:54
Adamm: PW, nieprawda aksjomaty teorii zbiorów tego nie rozstrzygają można to założyć jako aksjomat albo jego zaprzeczenie
8 lut 16:55
Basia: http://smurf.mimuw.edu.pl/node/639 Definicja 3.1 Zbiór nazywamy nieprzeliczalnym, gdy nie jest przeliczalny. Definicja 3.3 Mówimy, że zbiór jest mocy continuum, gdy jest równoliczny z R Hipoteza continuum: nie istnieje liczba kardynalna "między" alefzero i continuum. Jeżeli więc zbiór nie jest przeliczalny musi mieć moc continuum ⇒ musi być równoliczny z R.
8 lut 17:00
Adamm: zbiór podzbiorów R ma moc większą niż continuum, jest nieprzeliczalny Pozdrawiam
8 lut 17:01
Adamm: i zazwyczaj "przeliczalny" znaczy równoliczny z N tobie chodzi o przeliczalny lub skończony
8 lut 17:02
Basia: Każdy zbiór nieprzeliczalny jest mocy continuum.
8 lut 17:03
Adamm: nie
8 lut 17:04
8 lut 17:07
Basia: przeliczalne mają moc alefzero nieprzeliczalne continuum innych liczb kardynalnych nie znamy (może ktoś je kiedyś odkryje, niewykluczone, ale na dzień dzisiejszy własnie tak jest i tyle).
8 lut 17:08
Adamm: ależ znamy
8 lut 17:08
Adamm: 0, 1, 2, ... to są wszystko liczby kardynalne
8 lut 17:10
Basia: to są liczby skończone; mowa jest o nieskończonych oczywiście nieścisłość: każdy zbiór przeliczalny nieskończony ma moc alefzero
8 lut 17:13
Adamm: 2c, 22c, ... to są nieskończone też kardynalne
8 lut 17:16
Adamm: poprawka |2c|, |22c|, ...
8 lut 17:16
Adamm: chociaż zobacz na to twierdzenie Cantora, bo naprawdę że nieprzyjemnie patrzy jak ktoś jest w błędzie, i próbuje mi jeszcze narzucać
8 lut 17:17
Adamm: wikipedii chyba wierzysz?
8 lut 17:18
Basia: Masz rację; przepraszam; nie wiem dlaczego ograniczyłam się zbiorem liczb R myślałam chyba tylko o zbiorach liczbowych tak jakby innych nie było choćby rodzina podzbiorów R
8 lut 17:25
Adamm: w porządku, ważne że rozumiesz emotka
8 lut 17:29
Adamm: 17:16 jednak źle napisałem z tymi wartościami bezwzględnymi, wcześniej było ok
8 lut 17:47