li
zcccc: cztery kolejne l. nieparzyste których suma wyniesie 1264?
8 lut 15:30
Basia:
(2n+1)+(2n+3)+(2n+5)+(2n+7) = 1264
8n+16=1264
dokończ
8 lut 15:39
PW: 313+315+317+319=1264
8 lut 15:41
PW: Przyznam, że myślałem inaczej niż Basia. Chciałem sprawdzić, czy da się to rozwiązać
sposobem dziecka.
1264:4=316
czyli
316+316+316+316=1264,
ale 316 nie jest liczbą nieparzystą .
Wzięcie dwóch liczb nieparzystych mniejszych niż 316 i dwóch większych, to znaczy
313+315+317+319
da tę samą sumę (dwie mniejsze dadzą o 3 mniej, dwie większe − o 3 więcej − suma się nie
zmieni).
8 lut 16:06
Basia: Fajny sposób
PW
8 lut 16:13
PW: Tyle że powinno być "dadzą o 4 mniej, dwie większe − o 4 więcej". Zawsze wpadam na rachunkach.
Powiem więcej − napisałem początkowo 4, a potem zmieniłem na 3.
8 lut 16:20