Znajdź wzór i wyznacz dziedzinę funkcji g.
Panocek: | | x−3 | |
Wykres funkcji f(x)= |
| przesunięto o wektor [−2;0], |
| | x2−x−6 | |
a następnie przesunięty wykres odbito symetrycznie względem początku okładu współrzędnych.
Otrzymano wykres pewnej funkcji g. Znajdź wzór i wyznacz dziedzinę funkcji g.
Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
8 lut 15:29
Krzysiek60: x2−x−6= (x−3)(x+2)
8 lut 15:34
Janek191:
| | x −3 | | 1 | |
y = |
| = |
| |
| | ( x −3)*(x + 2) | | x + 2 | |
Przesuwamy o wektor [ −2 , 0 ]
| | 1 | | 1 | |
y = |
| = |
| |
| | (x + 2) + 2 | | x + 4 | |
Odbijamy symetrycznie względem O = (0, 0)
x ' = − x ⇒ x = − x'
y ' = − y ⇒ y = − y'
Wstawiamy
Opuszczamy primy
==============
8 lut 17:23