hmm
cynamonek: oblicz długość wektora V = 2a +3b − c
jeżeli wiadomo ,że |a|=2 ,|b| = 3 ,c=|1| a ⊥ c, cos kąta (a,b) = cos kąta(b,c) = 1/4
8 lut 12:12
cynamonek: up
8 lut 12:54
Basia: wskazówka:
|v→|2 = v→ o v→
a→ o c→ = 0
b→ o c→ = |b|*|c|*cos(b→,c→)
a iloczyn skalarny (tak jak zwykłe mnożenie) jest rozdzielny względem dodawania
8 lut 14:19
cynamonek: do tego miejsca doszedłem ale nie potrafię wyliczyć osobnych
8 lut 15:03
cynamonek: dobra zrobiłem ;>
8 lut 15:08
Basia:
|v|
2 = (2a+3b−c)o(2a+3b−c) = 4|a|
2+9|b|
2+|c|
2 − 12aob + 4aoc + 6boc =
8+27+1−12|a|*|b|*cos(a,b) + 4|a|*|c|*cos(a,c) + 6|b|*|c|*cos(b,c)=
| | 1 | |
36−12*2*3* |
| +4*2*1*0+6*3*1*U{1}[4} = |
| | 4 | |
| | 18 | | 18 | | 4*18+18 | | 5*18 | | 9*10 | |
36−18+ |
| = 18+ |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
sprawdzaj rachunki, bo mogłam się pomylić
8 lut 15:11
cynamonek: dobra dzięki
8 lut 15:12
cynamonek: basiu a 2a * 2a = 4|a| nie będzie się równało ?
8 lut 15:22
Adam: Basia, ze znakami jest problem
8 lut 15:23
cynamonek: a0c i boc będą na minusie tak ?
8 lut 15:26
Adam: Tak, aob na plusie
8 lut 15:30
Basia:
rany boskie
(2a+3b−c)(2a+3b−c)=4a2+6ab−2ac+6ab+9b2−3bc−2ac−3bc+c2=
4a2+9b2+c2+12ab−4ac−6bc
z iloczynem skalarnym jest tak samo
liczby mogłam źle popodstawiać, bo mi się to w oczach mieni
8 lut 15:36
Adam: Basia, uogólniony dwumian Newtona
8 lut 15:39
Basia: przy podnoszeniu do kwadratu? pewnie można; z Warszawy do Wrocławia przez Buenos Aires też
można pojechać
8 lut 15:41
8 lut 15:42
cynamonek: wynik to 3√5
8 lut 15:42