granica sumy
Michal: Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić jak pokazać, że suma podana poniżej jest ograniczona z góry?
∑
nk=1 1/k!
Z góry również dziękuję
8 lut 11:52
Michal: Również jeżeli to możliwe, byłbym wdzięczny za wyjaśnienie jak obliczyć, czy ∑
2nk=n 1/k
jest ograniczony z góry
8 lut 12:01
karty do gry : każda suma skończona jest ograniczona z góry.
Wybierasz jej największy wyraz i mnożysz go przez liczbę wyrazów.
8 lut 12:14
g: Przypomnij sobie rozwinięcie funkcji e
x w szereg Maclaurina i zobaczysz, że
∑
∞k=1 1/k! = e − 1
więc ograniczeniem jest e−1.
| | n+1 | |
∑2nk=n 1/k ≤ ∑2nk=n 1/n = |
| ≤ 2 |
| | n | |
8 lut 12:22
Carry: nie da się może innym sposobem? D:
8 lut 13:38
g:
Zastosuj nierówność k! ≥ 2k−1 i dostaniesz szereg geometryczny.
8 lut 13:47