Oblicz prawdopodobieństwo
Damian: Oblicz prawdopodobieństwo że wśród 10000 cyfr pojawi się "7" nie więcej niż 950 razy nie wiem
wgl jak zacząć..
8 lut 11:43
ite:
nieprecyzyjna jest treść,
czy chodzi o to, że 10000 razy losujemy i zapisujemy po jednej cyfrze spośród dziesięciu cyfr
{0,1,2,3,...,9} ?
8 lut 13:04
g: X jest zmienną losową przyjmującą wartości: 1 gdy "7", 0 gdy nie "7".
Prawdopodobieństwo "7" to p=0,1
Wartość średnia X to Xs=0,1.
Wariancja to Vx=p*(1−Xs)2 + (1−p)*(0−Xs)2 = 0,09
Niech Y oznacza liczbę "7" przy 10000 losowaniach.
Wartość średnia Ys = Xs*10000 = 1000
Wariancja Vy = Vx*10000 = 900
Odchylenie standardowe σy = √900 = 30
Przy tak dużej liczbie losowań można założyć że Y ma rozkład normalny N(Ys,σy)
P[Y≤950] = Φ((950−Ys)/σy) = 1 − Φ((Ys−950)/σy) = 1 − Φ(5/3) ≈ 0,05
8 lut 14:15