Geometria analityczna
Partycja: Znajdź wzór stycznej do okręgu x2+y2+2x=0 przechodzącej przez punkt A=(1,1).
7 lut 21:48
Krzysiek60: jak zrobisz rysunek to z tego co widze jedna styczna masz za darmo
Teraz druga
7 lut 21:59
Partycja: no właśnie z tą drugą mam problem
7 lut 23:07
Eta:

o: x
2+y
2+2x ⇔o: (x+1)
2+y
2=1 S(−1,0) , r=1
styczna ma równanie
s: y=ax+b i A(1,1) ∊ s
1=a+b ⇒ b= 1−a
więc styczna ma równanie y= ax+1−a
w postaci ogólnej : ax−y+1−a=0
odległość środka S(−10) od stycznej jest równa r=1
| | |−a+1−a| | |
i mamy: |
| =1 ⇒ |2a−1|=√a2+1 ^2 ( bo obydwie strony dodatnie |
| | √a2+1 | |
otrzymując
4a
2−4a+1=a
2+1 ⇒ 3a
2−4a=0 ⇒ a=0 lub a= 4/3 to b= 1 lub b= −1/3
zatem styczne mają równania
s
1: y=1 s
2: y= (3/4)x−(1/3)
===========================
7 lut 23:20
Eta:
Oczywiście S(−1,0) ( przez nieuwagę wpisało mi S(−10)
7 lut 23:25
Partycja: ok dzięki wielkie
7 lut 23:27
Eta:
7 lut 23:39