matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć granicę
...:
xsin2x
lim x→0
1−cos3x
Próbowałem regułą de l'Hospitala, ale poplątałem się całkowicie w tych pochodnych. Jest może jakiś inny łatwiejszy sposób na rozwiązanie tego zdania?
7 lut 21:48
Mariusz:
Mianownik
3x
3x
cos(0)−cos(3x)=−2sin(
)sin(−
)
2
2
3x
cos(0)−cos(3x)=2sin
2
(
)
2
xsin(2x)
lim
x→0
3x
2sin
2
(
)
2
sin(2x)
2x
lim
x→0
x
2x
3x
2sin
2
(
)
2
sin(2x)
x
2
lim
x→0
2x
3x
sin
2
(
)
2
4
sin(2x)
9
x
2
4
lim
x→0
9
2x
3x
sin
2
(
)
2
4
=
9
8 lut 01:47