PW: Przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω to zbiór par
(x,y), x,y∊{1,2,3,4,5,6}.
Liczba elementów w Ω to oczywiście 6
2, bo na pierwszym miejscu jest 6 możliwości i na drugim
miejscu też 6 możliwości.
Skoro rzucamy w sposób przypadkowy i kostki są "uczciwe" − tak należy przyjąć, bo w treści
zadania nic o tym nie mówią − to każde zdarzenie elementarne jest jednakowo prawdopodobne,
można stosować klasyczną definicję prawdopodobieństwa.
A składa się ze zdarzeń typu
(2,y), (4,y), (6,y), y∊{1,2,3,4,5,6}.
|A|=3
.6=18
| | |A| | | 18 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 36 | | 2 | |
B składa się ze zdarzeń typu
(x, 3), x∊{1,2,3,4,5,6}.
|B|=6,
A∩B={(2,3), (4,3), (6,3)}
| | 3 | | 1 | |
|A∩B|=3, P(A∩B)= |
| = |
| |
| | 36 | | 12 | |
Teraz zastosuj definicję niezależności zbiorów (sprawdź, czy ma miejsce równość określona w
definicji).
Przepraszam za "łopatologię", ale skoro nie byłaś na lekcji...