próbowałem robić z tw.cos ale nie wiem czy tak
fighter001:

Witam mam problem z takim zadankiem.
W trójkącie abc kąt a jest dwa razy większy od kąta b. Mając dane długości boków AC=b i AB=c
oblicz długość boku BC.
Próbowałem robić z tw.cos ale nie wiem czy tak jak to podstawię to wystarczy. Stawiam hipotezę
,że jest za mało danych.
7 lut 21:32
Krzysiek60: Zly rysunek
7 lut 21:40
fighter001: dlaczego?
7 lut 21:44
Krzysiek60: ma byc np AB=c
7 lut 21:47
fighter001: A no sorry drobny błąd ale nawet jak to poprawię to co dalej?
7 lut 21:50
PW: W takich zadaniach przyjmuje się, że wierzchołki, kąty i długości boków są oznaczone w sposób
zwyczajowy (tradycyjny). Poza tym nie możesz oznaczać tą samą literą, np. "małe b" wierzchołka
i długości boku.
7 lut 21:51
fighter001:
7 lut 21:52
fighter001: Wiem ale nie moge zrobić dużych liter na rysunku.
"długości boków są oznaczone w sposób
zwyczajowy (tradycyjny)"
Nie wiem co to znaczy?
7 lut 21:53
fighter001: |CB|=c2+b2−2cb*cosα
Można coć z tym jeszcze zrobić.
7 lut 22:02
fighter001: coś*
7 lut 22:03