7 lut 21:28
Krzysiek60: Nie mozna odczytac
Zreszta nie trudny zapis z tego co widze to mozna zadanie wpisac tutaj
7 lut 21:33
7 lut 21:35
PW: No tak, Tobie się nie chce przepisać, ale ja chcąc pomóc musiałbym to zrobić. Naprawdę łatwiej
"wrzucić fotkę" niż napisać jedno zdanie?
7 lut 21:54
alexaa: Po prostu przepisałem polecenia na białą kartkę na komputerze bo tak jest według mnie
czytelniej, wrzuciłem to na serwer i wstawiłem tutaj linka, ponieważ nie wiem czy umiał bym
poprawnie wstawić równanie. Czy to polecenie w linku jest nie czytelne? Nie rozumiem waszego
wzburzenia. Jeśli czegoś nie rozumiem to poprawcie.
7 lut 22:04
PW: Nie znoszę ludzi, którzy zwalają swoje kłopoty na barki innych i jeszcze się dziwią − dlaczego
ludzie są tacy nieuprzejmi?.
7 lut 22:19
alexaa: Dobrze, odpowiedzi już nie oczekuję, ale wykonałem 2x więcej pisania i pracy przy stworzeniu
tego polecenia, żeby wam się lepiej czytało a wy jesteś faktycznie nie uprzejmi, dziękuję, ale
podobno karma wraca. Dobranoc.
7 lut 22:23
PW: "nie" z przymiotnikami pisze się łącznie.
Nieuprzejmy
7 lut 22:29
alexaa: Słuszna uwaga.
7 lut 22:32
Hajtowy: Treść:
Udowodnik indukcyjnie, że wyrażenie jest podzielne przez 16 dla wszystkich liczb całkowitych
dodatnich: 5n−4n−1
8 lut 00:16
Janek191:
Dla n ∊ℕ i n > 0
16 I ( 5n −4 n − 1)
1) n = 1 51 − 4*1 − 1 = 0 0 dzieli się przez 16
2)
Zakładam,że dla n jest 16 I (5n − 4n − 1) ⇔ 5n −4 n − 1 = 16 k ⇒ 5n = 16k +4n +1
3) Mamy pokazać,że z podzielności dla n wynika podzielność dla n+1 :
Mamy
5n+1 − 4*( n +1)− 1= 5*5n − 4 n − 5 = 5*( 16 k + 4 n + 1) − 4n − 5 =
= 16* 5 k + 20 n + 5 − 4 n − 5 = 16* 5 k + 16 n = 16*( 5 k + n) = 16 t , gdzie t∊ ℕ
ckd.
8 lut 11:35
alexaa: Dziękuję za pomoc
8 lut 21:26