obliczanie pochodnej złożonej
AM: Cześć, muszę obliczyć taką pochodną:
arcctg(
√x)
Abym mógł za to się zabrać, korzystam ze wzoru:
(f(g(x)))'=f'(g(x))*g'(x)
Zamieniam sobie wyrażenia na litery:
z = arcctg y zatem z'= −(1):(1+y
2)
Pochodna wyrażenia zatem to
Czy to się zgadza?
PW: Błąd widzę tu: jeżeli y=
√x, to
Nie pisz takich rzeczy:
Zamieniam sobie wyrażenia na litery.
Popatrz na funkcję arcctg
√x jak na funkcję złożoną (zewnętrzna arcctg(.), wewnętrzna
√.
i zastosuj gotowy wzór na pochodną arcctg(.).