równoległobok
mat:
Dany jest równoległobok ABCD o kącie ostrym 30
0 i bokach AB=15 i AD=8
Punkt M jest środkiem boku AD zaś punkt N znajduje sie na boku AB tak że AM: MB= 2:1
Odcinki MC i ND przecinają się w punkcie K
Oblicz pole czworokąta ANKM
rysunek zrobiony a dalej to klapa

bardzo prosze o pomoc
7 lut 19:42
Eta:

1/rysunek zgodny z trescią zadania
i na nim przedłużamy AB kreśląc równoległe proste DF i CE
to |FN|=40 i |EN|=25
P(ANKM)= P(ΔENK)−P(ΔEAM)
=======================
| | 1 | |
P(ΔEAM)= |
| *15*4*sin150o = 15 , sin150o=sin30o=1/2 |
| | 2 | |
wysokości w trójkątach "ekierkowych" o kątach 30
o, 60
o,90
o
h=4 i w=2 Należy jeszcze wyznaczyć długość wysokości "u"
z podobieństwa trójkątów EKN i FDN z cechy (kkk)
| |FN| | | h | | 40 | | 4 | | 5 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ u= |
| |
| |EN| | | u | | 25 | | u | | 2 | |
| | 1 | | 5 | | 125 | |
zatem : P(ENK)= |
| *25* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 125 | | 65 | |
to P(ANKM)= |
| −15 = |
| =16,25 [j2] |
| | 4 | | 4 | |
==========================
7 lut 21:34
Eta:
Może ktoś ........ poda jeszcze inny sposób
7 lut 21:38
Mila:

II sposób
P
ABCD=60, P
ΔACD=30, P
AND=20, P
ΔNBD=10
1) MC i PD środkowe ΔACD stąd :
| | 1 | | 30 | |
|DO|= |
| |BD| i PΔMOD= |
| =5 |
| | 3 | | 6 | |
2) s,u,w− pola odpowiednich Δ jak na rysunku
u+s=5
2u+2w=20⇔u+w=10
3s+w=10
−−−−−−−−−−−−
w−s=5
−−−−−−−−−−−−−−
P
ANKM=20−3
34=16.25
==================
9 lut 17:56
Eta:
A
mat ma to i tak w d.........
9 lut 18:06
Mila:
Właśnie
9 lut 18:33