Równania trygonometryczne
arko0: Problem jest taki, że nie wiem co zrobiłem tutaj nie tak. Zadanie brzmi:
Rozwiąż równanie sinx * tgx − √3 = tgx − √3sinx
Moje rozwiązanie:
sinx * tgx −√3 = tgx −√3sinx
sinx * tgx + √3sinx − tgx − √3
sinx(tgx + √3) − (tgx + √3) = 0
(sinx − 1)(tgx + √3= 0
sinx = 1 czyli x = pi/2 + 2k*pi gdzie k należy do liczb całkowitych
tgx = −√3 czyli x = −pi/3 +k*pi gdzie k należy do liczb całkowitych
Prawidłową odpowiedzią jest tylko x z tangensa. Gdzie popełniłem błąd?
7 lut 19:36
Eta:
| | sinx | | π | |
Ze względu na tangens tgx= |
| ⇒ cosx≠0 ⇒x≠ |
| +kπ |
| | cosx | | 2 | |
to sinx≠ 1
więc w tym równaniu sinx=1 −−− odrzucamy
7 lut 19:47
arko0: Dziękuje bardzo!
7 lut 19:49