matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
skróć ułamek
j.ola:
Skróć ułamek:
1−x−2x
2
2x − 1
6 lut 13:22
jo:
−2x
2
−2x+x+1
2x(−x−1)−(−x−1)
=
=
=
2x−1
2x−1
(2x−1)(−x−1)
=
= −x−1
2x−1
6 lut 16:06