odwzorowanie
asdf: niech g bedzie odwzorowaniem takim ze:
g(1,1,1)=(1,1,0)
g(0,1,1)=(0,0,1)
g(1,0,0)=(0,0,0)
Jak wyznaczyc to odwzorowanie?
7 lut 19:19
asdf: pomoze ktos?
7 lut 20:23
Adam0: odwzorowanie to inaczej funkcja
ta funkcja może być jakakolwiek
pewnie chodziło o odwzorowanie liniowe
tak?
7 lut 20:25
Adam0: cóż, nie ma takiego odwzorowania liniowego, więc może jednak nie
7 lut 20:27
asdf: odwzorowanie liniowe. mozesz naprowadzic jak robic podobne zadania?
7 lut 20:29
Adam0: niech g będzie takim odwzorowaniem liniowym
g(1, 1, 1)=g(0, 1, 1)+g(1, 0, 0)
skąd
(1, 1, 0)=(0, 0, 1)+(0, 0, 0)
sprzeczność
7 lut 20:30
asdf: okey dzieki
7 lut 20:32
PW: Trójkąt o bokach 1, √2, √3 przekształcić na trójkąt o bokach √3, √2, 1 − może to
pomoże?
7 lut 20:36
asdf: czy na pewno nie bedzie odwzorowania? wlasnie sprawdzilem i na egzaminie mialem to samo
oraz podpunkty do tego (wyznacz kerf, imf, itd) tez bylo sporo pkt za to zadanie. Moze jest
jakis sposób?
8 lut 19:22
Adamm: a czy czegoś w 20:30 nie rozumiesz?
8 lut 19:28
asdf: rozumiem. nwm moze blad w tresci byl.
8 lut 19:33
PW: Podpowiedź z 7 lutego, godz.20:36. nic Ci nie mówi? Szukane przekształcenie jest może
izometrią?
8 lut 20:34
Basia: asdf a było w treści, że ma być liniowe?
Adamm udowodnił, że liniowe nie jest
O ile dobrze widzę to chyba będzie obrót, ale nie sprawdzałam.
8 lut 20:37
Adamm: izometria też nie
|g(1, 1, 1)−g(0, 1, 1)|=√3
|(1, 1, 1)−(0, 1, 1)|=1
nie może być
8 lut 21:32