Mam podać pierwiastki równania i jego krotności:
Jadzia: Mam podać pierwiastki równania i jego krotności:
x4+6x2−16=0 / nie umiem wypisać tylko krotności kiedy miejsca zerowe to x2=−8, x2=2
7 lut 19:01
Janek191:
t
2 + 6 t − 16 = 0 t ≥ 0
Δ = 36 − 4*1*(−16) = 36 + 64 = 100
√Δ = 10
| | − 6 − 10 | |
t = |
| = − 8 < 0 − odpada |
| | 2 | |
x
2 = 2
x = −
√2 lub x =
√2
7 lut 19:06
Jadzia: A krotności? Bo właśnie o to mi tylko chodzi
7 lut 19:10
Janek191:
Oba pierwiastki rzeczywiste są jednokrotne.
7 lut 19:23