Napisz przykładowe równanie wielomianowe,gdy:
Wiktor: 1.Napisz przylądowe równanie wielomianowe, gdy:
a) stopień równania wynosi 3, a jego pierwiastki jednokrotne to −4,2,6,
b)stopień równania wynosi 3; równanie to ma pierwiastek dwukrotny: 5 i pierwiastek jednokrotny
−7
c) stopień równania wynosi 4; równanie to ma dwa pierwiastki dwukrotne 3 i −4
2.Wyznacz wartość parametru m, dla którego pierwiastkiem równania x3+2mx2−6x+7=0 jest liczba
x=3.
3.Wykaż, że jedynym pierwiastkiem równania x3+5x2+5x+25=0 jest liczba −5
4.Jakie liczby spełniają zależność, suma sześcianu i
kwadratu pewnej liczy jest równa podwojonej tej liczbie zwiększonej o 8?
5.Liczby 3 i −1 są pierwiastkami równania 2x3+mx2−nx+6=0. Oblicz m i n oraz wyznacz trzeci
pierwiastek równania
7 lut 18:01
Smerf: ad.1
a) (x+4)(x−2)(x−6) ps jak chcesz to możesz wymnożyć, ale po co się męczyć równanie jest
b) (x−5)
2(x+7)
c) (x−3)
2(x+4)
2
Myślenie nie boli

a wielomiany to jeden z przyjemniejszych działów
7 lut 18:19
Smerf: ad.2
Podstawiach liczbę 3 za "x" w równaniu i potem powstaje Ci równanie liniowe, w którym
niewiadomą jest "m" i masz rozwiązane kolejne zadanie...
7 lut 18:22
Smerf: wychodzi m=−89 jak się nie pomyliłem
7 lut 18:26
the foxi:
5) w(3)=0 oraz w(−1)=0
54+9m−3n+6=0
−2+m+n+6=0
rozwiąż układ równań, podstaw wyliczone m i n do równania wyjściowego, które podziel przez
(x−3) oraz (x+1), wtedy dostaniesz bardzo proste równanie liniowe
7 lut 18:30
the foxi:
4)
x3+x2=2x+8
7 lut 18:31
Maciess: 3.
x3+5x2+5x+25=0
x3+5x2+5x+25=x2(x+5)+5(x+5)=(x2+5)(x+5)
(x2+5)(x+5)=0
Masz pierwiastek
7 lut 18:32
Maciess: W sumie to możesz dopisać że
x2+5 nigdy nie bedzie 0em bo
x2+5=0
x2=−5 Sprzeczność (kwadrat musi być nieujemny)
7 lut 18:36