Odcinek prostopadły do Oy
suonce: Punkty A=(2m−1,3) i B=(−5,−n−2) są końcami odcinka prostopadłego do osi Oy układu
współrzędnych, którego środek leży na tej osi. Oblicz m i n.
7 lut 17:54
Smerf: Narysuj sobie taki przykładowy odcinek i rozwiążesz bez problemu
7 lut 18:04
Janek191:
3 = − n − 2 ⇒ n = − 5
7 lut 18:59
Janek191:
7 lut 19:02
Eta:
| | xA+xB | | yA+yB | |
S( |
| , |
| )=(0,yA)=(0,3) |
| | 2 | | 2 | |
2m−1−5=0 i 3−n−2=6
m= 3 i n=−5
================
A(5,3) , B(−5,3)
7 lut 19:06
suonce: wielkie dzięki

a ja się tak kręciłam koło tego środka odcinka... przekombinowałam bo
faktycznie nie zrobiłam sobie schematu. Dzięki i pozdrawiam
7 lut 20:57