Rozwiąż Równanie:
Ekortikastertika: Rozwiąż Równanie:
x3+7x−22=0
7 lut 17:11
Janek191:
x = 2 jest pierwiastkiem, bo 2
3 + 7*2 − 22 = 0
Dokończ
7 lut 17:14
Wiktor: Czyli to mogłem hornerem szukać?
7 lut 18:01
Krzysiek60: Horneren to mozesz podzielic
7 lut 20:10
jc: Hornerem można liczyć. Po prawej stronie Horner.
x3+7x−22=(x2+7)x−22
7 lut 20:14
Mariusz:
Podstawienie x=u+v ,
albo trygonometria (wzór na sinus bądź cosinus potrojonego kąta)
byłyby pewniejsze
To co ci proponują działa tylko na przeliczalnie wiele wielomianów
przy wielomianach tego stopnia możesz tylko stracić czas na zgadywanie
8 lut 01:29
Janek191:
cd.
x3 + 7 x − 22 = (x −2)*(x2 +2 x + 11)
x2 +2 x + 11 = 0
Δ = 4 − 4*1*11 < 0
Brak innych pierwiastków rzeczywistych.
8 lut 11:24