algebra
algebra: Mam obliczyć
√5i, a wynik zapisać w postaci a+bi
| π | | π | |
Wyliczyłem więc, że jest to √5( cos( |
| + kπ) + isin( |
| + kπ) ) dla k=0,1 |
| 4 | | 4 | |
i nie wiem teraz jak ten wzór (dla k=0,1) zamienić na postać a+bi
czy mogę to zrobić tak?
| b | | a | |
sinα = |
| i cosα= |
| , więc |
| |z| | | |z| | |
| π | | a | | π | |
cos( |
| + kπ) = |
| → a = √5cos( |
| + kπ) |
| 4 | | √5 | | 4 | |
| π | | b | | π | |
sin( |
| + kπ) = |
| → b = √5sin( |
| + kπ) |
| 4 | | √5 | | 4 | |
| π | | π | |
więc w a+bi będzie √5cos( |
| + kπ) + i√5sin( |
| + kπ) dla k=0,1? |
| 4 | | 4 | |
Dziwnie to wygląda..
7 lut 16:47
Janek191:
| √2 i | |
√5 i = √5*√i = √5* |
| = 0,5√10 √( 1 + i)2 = 0,5√10(1 + i) |
| √2 | |
lub − 0,5
√10(1 + i)
7 lut 16:57
algebra: A jakby chcieć wyliczyć √5i+1?
7 lut 17:30
Mila:
z
2=5i+1
z=x+iy x,y∊R
(x+iy)
2=1+5i
x
2+2xy i−y
2=1+5i
x
2−y
2=1
2xy=5
4x
4−4x
2−25=0
licz dalej sam.
Sam to wymyśliłeś?
7 lut 18:31
algebra: Profesor podał √5i w kontekście egzaminu.
Jak teraz wyliczę x (interesują mnie tylko 2 rozwiązania rzeczywiste tak? kolejne 2 zespolone
nie?), to wyliczę y, a potem podnoszę do kwadratu i po sprawie?
7 lut 18:55
Mila:
√5i masz obliczyć?
7 lut 19:15
algebra: Tak i zawsze robiłem to ze wzoru de Moivre'a, ale wykładowca chciał żeby wynik przedstawić w
postaci a+bi, więc pewnie trzebaby liczyć tak jak Janek pokazał, ale szczerze mówiąc nie wiem
jak On to wyliczył, nadal nad tym myślę.
7 lut 19:19
Mila:
z
2=5i
z=x+iy x,y∊R
x
2+2xyi−y
2=5i
x
2−y
2=0 i 2xy=5
x
2=y
2
4x
4=25
| 5 | | 5 | |
x2= |
| lub x2=− |
| <0 brak rozwiązań w R |
| 2 | | 2 | |
| √10 | | √10 | | √10 | | √10 | |
z= |
| + |
| i lub z=− |
| − |
| i |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
II sposób wzory de Moivre,a
v=5i
|v|=5
| | | | |
zk=2√|v|*(cos |
| +i sin |
| ), k∊{0,1} |
| 2 | | 2 | |
| π | | π | | √2 | | √2 | |
z0=√5*(cos |
| +i sin |
| )=√5*( |
| +i |
| ) |
| 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| 5π | | 5π | | √2 | | √2 | |
=√5*(cos |
| +i sin |
| )=√5*(− |
| −i |
| ) |
| 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
Popatrz też na sposób
Janka.
7 lut 19:31
algebra: Ha! zrozumiałem
![](emots/2/zeby.gif)
dzięki
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Pytanie jeszcze z innej beczki − jakbym miał np x
1 + 2x
2 − x
3 + 7x
4 = 8
i miałbym to obliczyć metodą gaussa, to właściwie nie miałbym co robić i ostatecznie
musiałbym napisać, że x
1 = 8 − 2x
2 + x
3 − 7x
4, gdzie x
2, x
3, x
4 są
dowolne?
7 lut 19:38