geometria nalityczna-prosta
lolek12340: czy proste o rownaniach y=2x+3, y= − 12 x + 512, x=5 twotrza trojkat prostokatny z
wysokoscia
opuszczona na przeciwprostokatna dlugosci 5?
jak obliczyc ile wynosi ta wysokosc?
7 lut 16:27
the foxi:
Znajdź x wierzchołka, z którego ona wychodzi z równania:
Po czym oblicz odległość tego punktu od prostej x=5 (czyli po prostu |5−x|, gdzie x to
znaleziona pierwsza współrzędna z poprzedniego równania)
7 lut 16:47
Janek191:
| | 1 | |
a1*a2 = 2* |
| = 0 − proste o równaniach y = 2 x + 3 i y = −0,5 x + 5,5 |
| | 2 | |
są prostopadłe.
7 lut 16:49
the foxi:
Tak, tworzą kąt prosty, ale przeciwprostokątna ma długość 10√3, o ile dobrze liczę
7 lut 16:49
Janek191:
Miało być a1*a2 = 2*(−0,5) = − 1
7 lut 16:50
Janek191:
Czy dobrze przepisana jest treść zadania ?
Ta prosta o równaniu x = 5 mi nie pasuje
7 lut 16:52
Janek191:
Czy dobrze przepisana jest treść zadania ?
Ta prosta o równaniu x = 5 mi nie pasuje
7 lut 16:52
lolek12340: tak, dobrze x=5
7 lut 16:54
the foxi:
punkt przecięcia y=2x+3 oraz x=5:
y=2*5+3=13
punkt przecięcia y=−0.5x+11.5 oraz x=5:
y=−2.5+11.5=9
odległość między tymi punktami=4
Przeciwprostokątna ma długość 4, przepraszam.
7 lut 16:55