Wykaż, że dla dowolnego ciągu arytmetycznego zachodzi równość
Ilna: Wykaż, że dla dowolnego ciągu arytmetycznego zachodzi równość S 3n = 3(S2n − Sn) , gdzie Sk
oznacza sumę k początkowych wyrazów ciągu. Widzę, że wszyscy to rozwiązują wzorem na sumę z
różnicą, natomiast czy mogę rozwiązać tym drugim?
| | a1+an | |
S3n= |
| *3n=3(S2n − Sn) |
| | 2 | |
ite:
możesz zacząć, ale zaraz i tak będziesz musiała skorzystać ze wzoru na n−ty wyraz ciągu, więc
nie warto
masz błąd: suma 3n początkowych wyrazów ciągu ma inną postać niż napisałaś