symetria
takmatma: podaj równanie prostej symetrycznej do y= −3x − 3 względem prostej y = −x +1
jak zacząć
proszę o wskazówki
7 lut 11:46
Blee:
Mozesz np w taki sposob:
1) wyznaczasz punkt przeciecia sie tych dwoch (znanych ci) prostych. Wyznaczana prosta takze
musi sie przecinac w tym punkcie.
2) wybierasz sobie jakis punkt na prostej y=−x+1 i prowadzisz prosotpadla do tej prostej
przechodzaca przez ten punkt (punkt inny niz w pkt 1).
3) wyznaczasz punkt przeciecia sie tej prostopadlej z prosta y=−3x − 3.
4) wyznaczasz dlugosc odcinka pomoedzy tymi dwoma punktami i wyznaczasz punkt na tej
prostopadlej bedacy odlegly o taka sama odleglosc.
5) masz dwa punkty (z 1 i 4) ... prowadzisz prosta przez te dwa punkty
Czy jest to najszybszy sposob, nie wiem. Czy ten sposob wymaga jakis skomplikowanych wzorow,
nie.
7 lut 11:51
takmatma: Dziękuję. myślałam, że jest krótszy sposób
7 lut 12:02
PW:

Na ilustracji czarna prosta y=−x+1, niebieska y=−3x−3, czerwona szukana prosta
Trzeba wymyślić wzór na symetrie względem prostej y=−x+1. Jest to dość łatwe, bo symetria
względem prostej y=−x działa tak, że punktowi (x
0, y
0) przyporządkowuje punkt (−y
0,−x
0).
Chcąc przekształcić P=(a,b) za pomocą symetrii o osi y=−x+1 przesuwamy punkt i oś o wektor
[0,−1]. Otrzymujemy punkt Q=(a,b−1) i prostą y=−x. Obraz Q w symetrii o osi y=−x jest punktem
Q'=(−b+1,−a). Po przesunięciu "z powrotem" o wektor [0,1] otrzymamy punkt P'=(−b+1,−a+1),
który jest obrazem P w symetrii o osi y=−x+1.
Podsumowanie:
(a,b) → (−b+1,−a+1)
jest "wzorem na symetrię" względem prostej y=−x+1.
Jeżeli przekształcamy punkt P należący do prostej y = −3x−3, czyli punkt o pierwszej
współrzędnej x, a drugiej −3x−3, to
(x,−3x−3) → (−(−3x−3)+1, −x+1),
a więc punkty leżące na szukanym obrazie prostej mają współrzędne
x'=3x+4, y'=−x+1.
Aby pokazać związek między x' a y' , czyli równanie prostej, mnożymy drugie równanie przez 3 i
dodajemy stronami:
x'+3y'=7
Te "primy" były tylko dla odróżnienia współrzędnych prostej i jej obrazu, równanie szukanej
prostej ma postać
7 lut 12:55
Mila:

k: y=−3x−3
m: y=−x+1
1) Punkt przecięcia : −x+1=−3x−3⇔x=−2 i y=3
P=(−2,3) obrazem punktu P w symetrii względem prostej m jest ten sam punkt
P'=(−2,3)
2)
A=(0,−3) ∊k
Prostopadła do m przechodząca przez punkt A
p: y=x−3
4) punkt przecięcia prostych m i p
x−3=−x+1⇔x=2 i y=−1 ⇔S=(2,−1)
5) S jest środkiem odcinka AA', gdzie A' jest symetryczny do A wzgledem prostej m
A'(a,b):
| | 0+a | | −3+b | |
2= |
| i −1= |
| ⇔a=4 i b=1 |
| | 2 | | 2 | |
A'=(4,1)
6) prosta A'P
y=ax+b i A',P∊do prostej
1=4a+b i 3=−2a+b
| | 1 | | 7 | |
n: y=− |
| x+ |
| wzór szukanej prostej |
| | 3 | | 3 | |
===================================
7 lut 17:25
takmatma: Bardzo dziękuję
8 lut 05:25