predkość
alek: Z dwóch miejscowości Abowa i Bemowa oddalonych od siebie o 48 km, wyjechali o tej samej
godz.dwaj rowerzyści. Rowerzysta z Abowa jechał w kierunku Bemowa z prędkościa 13 km/h a
rowerzysta z Bemowa w kierunku Abowa z predkoscią 11km/h. Po jakim czasie sie
spotkają?Wjakiej odległości od Abowa to nastąpi?
7 lut 08:42
Jerzy:
Do momentu spotkania jeden pokonał drogę: S1 = v1*t , a drugi: S2 = v2*t.
Ponadto: S1 + S2 = 48 km.
7 lut 08:54
alek: czyli
13+11=24
48:24=2h
2h*13=26 km
czy dobrze?
7 lut 18:03