Ile różnych liczb można utworzyć przestawiając cyfry liczby 121113322
ania: Ile różnych liczb można utworzyć przestawiając cyfry liczby 121113322?
wiem że bedzie 9!/4!x3!x2! tylko jak to obliczyć czy 9! to (1x2x1x1x1x3x3x2x2)?
6 lut 22:42
Mila:
9!=1*2*3*4*5*6*7*8*9
121113322
9 cyfr przy czym
4 − jedynki
3 −dwójki
2− trójki
( 9 różnych cyfr możesz przestawić na 9! sposobów, ponieważ cyfry powtarzają się ,
to wynik należy podzielić przez: (4!*3!*2!)
| 9! | | 4!*5*6*7*8*9 | |
| = |
| = |
| 4!*3!*2! | | 4!*3!*2! | |
| | 5*6*7*8*9 | | 5*7*8*9 | |
= |
| = |
| =5*7*4*9=20*63=1260 |
| | 1*2*3*1*2 | | 2 | |
6 lut 22:52