Reszta z dzielenia wielomianu
Kalirr: Ile wynosi reszta z dzielenia wielomianu: x2015+1 przez dwumian x2−1?
6 lut 21:28
Kalirr: Tam jest x do potęgi 2015
6 lut 21:30
Mila:
w(x)=x2015+1
x2=1
w(x)=(x2)1007*x+1
R(x)=1*x+1
II sposób
Reszta jest postaci: R(x)=ax+b
x2−1=(x−1)*(x+1)
w(1)=12015+1=2=R(1)
w(−1)=0⇔R(−1)=0
a*1+b=2
a*(−1)+b=0
2b=2⇔b=1 i a=1
R(x)=x+1
6 lut 21:43
piotr: x
2015+1 = (x+1) ∑
n=02014(−x)
n
| (x+1) ∑n=02014(−x)n | | (x+1)∑n=02014(−x)n | |
| = |
| = |
| x2−1 | | x2−1 | |
| | (x+1)(1+∑n=01006x2n+1(x−1)) | | (x+1)(∑n=01006x2n+1(x2−1)) | |
= |
| = |
| = |
| | x2−1 | | x2−1 | |
=∑
n=01006x
2n+1 + [x+1]
R = x+1
6 lut 22:28
Eta:
To zadanie ze szkoły średniej!
6 lut 22:29
Eta:
Nie "mąć" maturzyście w głowie
6 lut 22:30
Mila:
Jeszcze Mariusza brakuje.
6 lut 23:23
Mariusz:
Ja rozwiązywałbym drugim sposobem podanym przez ciebie
W sieci dostępny jest też e−boook Numerical recipes in C
z kodem funkcji do dzielenia wielomianów z resztą
7 lut 03:19
PW: Jeszcze muszę i ja podzielić się wątpliwościami na temat pierwszego sposobu Mili. Jak to
wytłumaczyć licealiście? Podstawienie x2=1 wydaje się nie mieć żadnego uzasadnienia i nie
wiadomo dlaczego miałoby to dawać resztę z dzielenia. Pomyślałem, że można to "sprzedać" w
taki sposób:
Wielomian
x2015+1=(x2)1007x+1
można potraktować po podstawieniu x2=t jako wielomian zmiennej t z parametrem x:
Q(t)=t1007x+1.
Reszta z dzielenia tego wielomianu przez (t−1) jest równa
Q(1)=11007x+1=x+1.
Inaczej mówiąc reszta z dzielenia x2015+1 przez (x2−1) jest równa x+1.
7 lut 11:42
Adam0: to ma taki sam sens, jaki mają zapisy
3100=1 (mod 2)
działa na tej samej zasadzie
proponuję taki zapis
x2015+1≡x+1 (mod x2−1)
W(x) ≡ V(x) (mod P(x)) jest równoważne P(x)|(W(x)−V(x)) lub inaczej mówiąc,
W(x) oraz V(x) dają takie same reszty z dzielenia przez P(x)
7 lut 12:41
PW: No tak, ale licealiści nie uczą się o przystawaniu modulo, chciałem pokazać jak wytłumaczyć to
co zrobiła Mila na podstawie twierdzenia o reszcie z dzielenia wielomianu przez dwumian.
7 lut 13:05
Satan: A ja jako licealista stwierdzam, że sposób
PW i drugi sposób
Mili są najprostsze.
I jako, że jestem nader ciekawy −
Milu, skąd podstawienie za x
2 jedynki?
Co do rozwiązania
piotra, w jaki sposób to działa? Wiem, że to wykorzystanie dwumianu
Newtona i chętnie się dowiem jak, bo jest to najzwyczajniej w świecie interesujące

I oczywiście
Adam0 − mógłbym prosić o wyjaśnienie? Skąd to przystawanie? Pierwszy raz się
z tym spotykam i pewnie nie ostatni raz, więc fajnie byłoby wiedzieć co w trawie piszczy
7 lut 13:11
Satan: PW, czyli cały zabieg
Mili polega na przedstawieniu wielomianu w formie takiej, by to
x
2 było argumentem i stąd ten zabieg?
7 lut 13:18
PW: Tak, ja tak to rozumiem, stąd wzięło się x2=1 − po prostu liczymy Q(1), co daje resztę z
dzielenia Q(t) przez (t−1).
Zabieg z wielomianem zmiennej t Mila pominęła, stąd nie bardzo było wiadomo dlaczego tak.
7 lut 13:40
piotr: w moim rozwiązaniu "błąd w druku": ostatni ułamek powinie wyglądać tak:
| (x+1) + (∑n=01006x2n+1(x2−1)) | |
| |
| x2−1 | |
7 lut 14:32