Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez początek układu współrzędnych i prz
pliska: Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez początek układu współrzędnych i przez punkt A(0,1)
oraz stycznego do okręgu o równaniu x2 + y2 = 25.
6 lut 19:28
piotr: x
s, y
s − współrzędne środka szukanego okręgu
| | 1 | |
xs2 + ys2 = xs2 + (ys−1)2 ⇒ ys = |
| |
| | 2 | |
równanie okręgu:
(x−x
s)
2 + (y−1/2)
2 = x
s2 + (1/2)
2
x
2 + y
2 = 25
z warunku jednego rozwiązania (styczność) powyższego układu równań
mamy x
s2 = 6 ⇒ x
s = −
√6 ∨ x
s =
√6
⇒ dwa równania okręgu:
| | 25 | | 25 | |
(x+√6)2 + (y−1/2)2 = |
| ∨ (x−√6)2 + (y−1/2)2 = |
| |
| | 4 | | 4 | |
6 lut 21:10
6 lut 21:13
Xyz: Jak to zostało rozwiązane
10 maj 21:19