Kombinatoryka
Kamcio01: Oblicz ile jest wszystkich liczb naturalnych sześciocyfrowych, w których zapisie występują trze
cyfry nieparzyste i trzy cyfry parzyste.
6 lut 19:25
iteRacj@: czy to jest właściwe rozwiązanie?
| |
//wybór trzech miejsc z sześciu dla cyfr nieparzystych |
| |
| |
//wybór trzech miejsc z pozostałych trzech dla cyfr parzystych |
| |
| |
//wybór trzech cyfr nieparzystych |
| |
| |
//wybór trzech cyfr parzystych |
| |
1 // cyfra zero umieszczona na pierwszym miejscu
| |
//wybór trzech miejsc z pięciu dla cyfr nieparzystych |
| |
| |
//wybór dwóch miejsc z pozostałych dwóch dla cyfr parzystych |
| |
| |
//wybór trzech cyfr nieparzystych |
| |
| |
//wybór dwóch pozostałych cyfr parzystych |
| |
6 lut 20:33
Hard to imagine:
Na pierwszym cyfra parzysta na 4 sposoby, bo bez zera
PXXXXX
| | | |
wybieramy | miejsc dla nieparzystych i to na 53 ,bo 1,3,5,7,9 cyfr jest to wariacja z |
| | |
powtórzeniami.
| | | |
Wybieramy | i mamy {0,2,4,6,8} 52 |
| | |
Na pierwszym cyfra nieparzysta na 5 sposoby {1,3,5,7,9}
NXXXXX
| | | |
wybieramy | miejsc dla nieparzystych na 52 |
| | |
| | | |
wybieramy | miejsc dla parzystych 53 |
| | |
Na mocy prawa iloczynu i sumy różnych rozmieszczeń o , których mowa w zadaniu jest
| | | | | | | | | | 56*42 | |
4* | *53* | *52 + 5* | *52* | *53= |
| +57*2=281250 |
| | | | | | 2 | |
6 lut 21:06
Hard to imagine: Moment coś jest źle
6 lut 21:06
Kamcio01: Ja zrobiłem to z reguły mnożenia. Rozpatruję dwa przypadki:
1) Kiedy na pierwszym miejscu jest liczba parzysta, czyli
4*5*5*5*5*5= 12500
2) Kiedy na pierwszym miejscu jest liczba nieparzysta:
5*5*5*5*5*5= 15625
15625+12500 = 28125
Nie wiem czy to jest dobrze xd
6 lut 21:22
Eta:
n|nnppp
p|ppnnn
razem 2*5
7+8*5
6 = 18*5
6= 28 125 takich liczb
6 lut 21:38
Eta:
W treści nie jest powiedziane,że te liczby są parzyste
6 lut 21:40
Eta:
Poprawiam:
Razem 18*56=281 250
6 lut 21:42
Mila:
Rzeczywiście, to upraszcza zadanie, źle przeczytałam. Przepraszam i dziękuję za sprostowanie
6 lut 21:45
Pytający:
To jeszcze inaczej policzone:
6 lut 21:48
Eta:
6 lut 21:50
Hard to imagine: Wytłumaczysz ten sposób Pytający ?
6 lut 21:54
Pytający:
(dowolne 3 parzyste i 3 nieparzyste)−(0 na początku, poza tym 2 parzyste, 3 nieparzyste)
6 lut 22:32
Hard to imagine: Postaram się przeanalizować dzieki
6 lut 22:32
iteRacj@: Już wiem, jak prawidłowo rozwiązać.
Dziękuje wszystkliem, którzy odpowiadali.
Do podziekowań dołączam przezenty, do wyboru co kto woli
(

,

,

),
7 lut 07:08
Pytający:
Tyle możliwości wyboru!
7 lut 16:49