Ciągiii :D
Nick: Dany jest nieskończony ciąg geometryczny (an) określony dla n ≥ 1, w którym pierwszy wyraz
jest równy 1, a suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest 4 razy większa od sumy wszystkich
wyrazów tego ciągu o numerach parzystych. Oblicz iloraz tego ciągu. Podaj trzy pierwsze cyfry
po przecinku nieskończonego rozwinięcia dziesiętnego.
6 lut 19:15
Janek191:
a
1 = 1
Ciąg o wyrazach parzystych
b
1 = a
1*q = q
q
1 = q
2
więc
Mamy
S = 4 S
p
| 1 | | q | |
| = 4* |
| / *(1 − q2) |
| 1− q | | 1 − q2 | |
1 + q = 4 q
3 q = 1
=========
7 lut 15:29