kombi
mmm: Pewien niepusty zbiór ma 211 swoich, co najwyżej dwuelementowych podzbiorów. Ile elementów ma
ten zbiór?
| | | |
I wiem, że dla n elementów tego zbioru, zbiór 1−elementowy ma postać | a 2−elementowy |
| | |
| | | |
| i wiem, że jest jeszcze zbiór 0−elementowy. I moje pytanie brzmi: jak wygląda ten |
| | |
0−elementowy zbiór i dlaczego wynosi 1? xD
6 lut 18:21
Blee:
0−elementowy zbiór to nić innego jak zbiór PUSTY
6 lut 18:22
mmm: ok, ale dlaczego jest równy 1?
6 lut 18:25
Blee:
no bo jest tylko JEDEN zbiór który jest zbiorem pusty .... taki który nie ma żadnego elementu
6 lut 18:26
Blee:
jak możesz utworzyć więcej RÓŻNYCH zbiorów które będą się od siebie różniły ... skoro żaden nie
może mieć ani jednego elementu?
6 lut 18:27
PW: Ale jak można pisać takie herezje:
| | | |
zbiór jednoelementowy ma postać | ? |
| | |
Mylisz pojęcia.
6 lut 18:29
mmm: chodziło mi o podzbiór, dopiero zaczynam ten dział to mam prawo tego nie wiedzieć, ale dzięki
6 lut 18:35
Blee:
| | | |
liczba jednoelementowych zbiorów tegoż zbioru wynosi | |
| | |
6 lut 18:36
mmm: Ok! xD
6 lut 18:39
Mila:
n− liczba elementów zbioru, n∊N
| | | |
Liczba podzbiorów jednoelementowych− | =n |
| | |
| | | | 1 | |
Liczba podzbiorów dwuelementowych− | = |
| *n*(n−1) |
| | | 2 | |
| | | |
1− zbiór pusty ( | − zero elementów) |
| | |
2+2n+n
2−n=422
n
2+n−420=0
Δ=1681
| | −1−41 | | −1+41 | |
n= |
| <0 lub n= |
| =20 |
| | 2 | | 2 | |
n=20
Spr.
6 lut 18:49