d
mk: 5√−1
jaki jest wynik?
jak to zrobić?
6 lut 18:03
Adam0: 5√−1=−1
6 lut 18:12
piotr: jeśli poruszamy się w zbiorze liczb rzeczywistych to 5√−1 = −1
6 lut 18:14
Krzysiek60: No wlasnie czy zbior liczb R czy zepolone bo sie nie chce opisac
6 lut 18:15
Adam0: a może kwaterniony?
też tak mogło by być
6 lut 18:18
mk: tak wiem że −1 ale może mi to ktoś jakoś bardziej wytłumaczyć?
6 lut 18:19
mk: jak się rozwiązuje takie pierwiastki wyższych rzędów z liczbami minusowymi
6 lut 18:19
Adam0: dla nieparzystych
x2n+1=a to pierwiastkiem 2n+1 stopnia z a nazywamy
pierwiastkiem tego równania (które jest jedyne w liczbach rzeczywistych)
dla parzystych
dodatni pierwiastek równania
x2n=a nazywamy pierwiastkiem 2n stopnia z a (istnieje tylko dla a≥0)
6 lut 18:22
kolko: jak masz st. pierwiastka parzysty to pod pierwiastkiem musi byc l. dodatnia.
2√−4 jest sprzeczne
jak st. jest nieparzysty to moze byc ujemna
5√−1 = −1 bo (−1)5 = −1
6 lut 18:30
piotr: oto wyniki w zbiorze liczb zespolonych:
| 1 | | 5 | | √5 | |
| (√5+1)+i √( |
| − |
| ), |
| 4 | | 8 | | 8 | |
| 1 | | √5 | | 5 | |
| (1−√5)+i √( |
| + |
| ), |
| 4 | | 8 | | 8 | |
−1,
| 1 | | √5 | | 5 | |
| (1−√5)−i √( |
| + |
| ), |
| 4 | | 8 | | 8 | |
| 1 | | 5 | | √5 | |
| (√5+1)−i √( |
| − |
| ) |
| 4 | | 8 | | 8 | |
6 lut 18:30
Adam0: √−4 jest sprzeczne
co to niby znaczy
6 lut 18:30
kolko: ze nie istnieje w R. lepiej?
6 lut 18:36
Adam0: o wiele lepiej
6 lut 18:36