1 | ||
Obliczyć ekstrema, pkt przegięcia funkcji: f(x)= x * ln(1− | ) | |
x |
1 | 1 | |||
Pochodną wyliczyłam wyszło: ln(1− | ) + | |||
x | x−1 |
1 | 1 | |||
Przyrównując ją do zera ⇒ ln(1− | ) + | = 0 | ||
x | x−1 |
1 | 1 | |||
ln(1− | ) = − | |||
x | x−1 |
x−1 | ||
e−1x−1 = | ||
x |
1 | ||
Aaa już wiem, trzeba sobie wykres wykreślić | tak? | |
x−1 |
1 | x −1 | |||
1 − | = | > 0 ⇒ x ∊ ( − ∞, 0) ∪ (1 , +∞) | ||
x | x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |