proszę o rozwiązanie
Anna: dany jest ciąg an = (−1)n+1 * (2n −1)
a) uzasadnij że (an) nie jest ciągiem arytmetycznym
b) oblicz sumę stu jeden początkowych wyrazów ciągu (an)
6 lut 17:29
Janek191:
a) a1 = 1
a2 = − 3
a3 = 5
więc sprawdzamy czy a2 − a1 = a3 − a2 ?
−3 − 1 ≠ 5 − (−3) NIE
6 lut 17:32
Anna: dziękuję bardzo
6 lut 20:22
iteRacj@:
b)
a
1 = 1
a
2 = −3
a
3 = 5
a
4 = −7
a
3 = 9
...
szukając sumy S
101, spójrzmy na ten ciąg jako na sumę dwóch ciągów
u
n o wyrazach ujemnych u
1=1 r=4
d
n o wyrazach dodatnich d
1=−3 r=−4
| | 2*1+(51−1)*4 | |
suma 51 początkowych wyrazów (un ) wynosi |
| *51 |
| | 2 | |
| | 2*(−3)+(50−1)*(−4) | |
suma 50 początkowych wyrazów (dn ) wynosi |
| *50 |
| | 2 | |
S
101 jest ich sumą
6 lut 20:58
Krzysiek60: Dobry wieczor iteRacj@
Czemu liczysz jak dla ciagu arytmetycznego skoro nim nie jest ?
6 lut 21:01
iteRacj@: dobry wieczór

traktuję ciąg (a
n) jako na sumę dwóch ciągów
arytmetycznych:
jednego o wyrazach ujemnych i drugiego o wyrazach dodatnich
sumy są policzone osobno dla każdego z ciagów, dlatego mogę stosować wzór na sumę ciągu
arytmetycznego
6 lut 21:05
Krzysiek60: OK
6 lut 21:06
iteRacj@: zamiana w nazwach ciągów z 20:58, żle przepisałam
un o wyrazach dodatnich
dn o wyrazach ujemnych
6 lut 21:09