matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadać czy szereg jest zbieżny, bezwzgl, warunkowo
Dx:
Zbadać czy szereg jest zbieżny:
arctgn
∑
(n+1)!
Jeśli tak: obliczyć czy szereg (−1)
n
a
n
jest bezwzględnie czy warunkowo zbieżny.
6 lut 16:35
Blee:
π
zauważ, że arctgn ≤
2
arctgn
π
1
więc ∑
=
∑
(n+1)!
2
(n+1)!
a chyba wiesz czy dany szereg jest zbieżny czy nie
6 lut 17:03
Dx:
Jest zbieżny, ale jeśli chodzi o |a
n
| się gubię bo wtedy
1
| a
n
| =
|(n+1)!|
(n+1)! będzie zmierzało do nieskończoności a n jest zawsze dodatnie więc teoretycznie |a
n
| = a
n
?
6 lut 17:12
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick