Olcia: prosze o naprowadzenie w zadaniu: prosta o równaniu 5x+4y-10=0 przecina oś Ox w punkcie A
oraz oś Oy w punkcie B. Oblicz współrzędne wszystkich punktów C leżących na osi Ox i
takich, że trójkąt ABC ma pole równe 35. pewnie jest bardzo proste ale ja nie mogę na to
wpaść.
12 lis 21:12
lehu: Rysujesz prostą i otrzymujesz współrzędne punktów A=(2;0) i B=(0;5/2). Odcinek OB jest
wysokością trójkątów. Masz pole i wysokość, do obliczenia jedynie długość podstawy.
Tylko na koniec obliczeń uwzględnij, że punkt A≠O. Powodzenia!
13 lis 00:01
karloz: w ramach propozycji - raczej wyznacz te dwa punkty niż odczytaj z wykresu. Wyjdzie tak
samo,ale masz pewność, że nikt się nie doczepi "bo to tylko rysunek jest"

reszta jak pisze lehu
13 lis 12:39