nierówność szereg geometryczny
kama: | | 8 | | 16 | |
rozwiąż nierównośc 2x+4+ |
| +......≤ − |
| |
| | x | | 3 | |
jest to szereg więc doszłam do momentu
x∊(−
∞,−2)u(2,
∞)
6(3x
2+8x−16)(x−2)<0
potem rysuję od lewego dolnego rogu x∊(−
∞,−4)u i dalej nawet nie robię bo w odpowiedzi jest
x∊(−4,−2) i zupełnie nie chce mi to wyjśc
6 lut 16:22
kama: nikt nic ?
6 lut 17:04
Janek191:
a
1 = 2 x
| | 2 | |
q = |
| x ≠ 0 i I q I < 1 |
| | x | |
wtedy
| | 8 | | 2 x | | 16 | |
2x + 4 + |
| + ... = |
| ≤ − |
| |
| | x | | | | 3 | |
6 lut 17:20
kama: Janek tyle to zrozbiłam ale dalej bo mi się wynik nie zgadza z odpowiedzią
6 lut 17:31
Krzysiek60: To odpowiedz tez jest niedobra bo uwzglednia x=0
6 lut 17:36
kama: | | 4 | |
wydaje mi się że mój zapis do tego momentu jest dobry 6(x+4)(x− |
| )(x−2)<0 |
| | 3 | |
tylko gubię się dalej bo nie wychodzi jak w odpowiedzi−pomózcie
6 lut 17:39
xyz:
Dziedzina (tzn. kiedy szereg zbiezny):
x ∊ (−
∞;−2) U (2;
∞)
teraz mozna rozwiazac nierownosc:
| | 8 | | 2x | | 2x | | x | |
2x + 4 + |
| + ... = |
| = |
| = 2x * |
| |
| | x | | | | | | x−2 | |
bo:
a
1 = 2x
| 2x2 | | 16 | |
| + |
| ≤ 0 /*(x−2)2 |
| x−2 | | 3 | |
| | 16 | | 3 | |
2x2(x−2) + |
| (x−2)2 ≤ 0 /* |
| aby uproscic to troche |
| | 3 | | 2 | |
3x
2(x−2) + 8(x−2)
2 ≤ 0
(x−2)(3x
2+8(x−2)) ≤ 0
(x−2)(3x
2 + 8x − 16) ≤ 0
Δ = 64 + 192 ,
√Δ = 16
i jak widze dotad doszlas.
no wiec rysujemy "wezyk"
zaczynajac od prawej strony od gory (bo wspolczynnik przy najw. potedze po wymnozeniu jest > 0)
6 lut 17:43
kama: i tu się właśnie gubię ja zrobiłam od lewego dolnego rogu
6 lut 17:45
6 lut 17:47
xyz:
zatem odp. dla tamtego wezyka to:
x ∊ (−∞;−4> U <4/3 ; 2>
i uwzgledniajac dziedzine tzn. x ∊ (−∞;−2) U (2;∞)
to wynik nasz:
x ∊ (−∞;−2)
6 lut 17:49
kama: no właśnie a w arkuszu jest x∊(−4,−2)
6 lut 17:53
kama: a mi wychodzi po uwzględnieniu dziedziny x∊(−∞,4) bo to ma część wspólna tak ?
6 lut 17:55
xyz: no nie moze Ci wyjsc do 4 bo dziedzine masz
x ∊ (−∞;−2) U (2;∞) co nie?
6 lut 17:56
kama: pomyliłam się x∊(−∞, −4) minus mi ucięlo
6 lut 18:01
xyz: o kurcze, faktycznie, blad
bo −4 jest przed −2...heh
wynik to x ∊ (−∞;−4> U <4/3;2)
i to jedyny prawidlowy wynik.
6 lut 18:06
xyz: przepraszam raz jeszcze... jakie glupoty pisze
oczyiwscie jedyny wynik to
x ∊ (−∞;−4> prawostronnie domkniete.
6 lut 18:13
kama: chyba jednak nie...:(
6 lut 18:13
kama: no własnie
6 lut 18:13
kama: czyli to x∊(−4,−2) będzie źle
6 lut 18:15
xyz: Podsumowujac ostatecznie bo za bardzo namieszalem:
dziedzina:
x ∊ (−∞;−2) U (2;∞)
z nierownosci wyszlo:
x ∊ (−∞;−4> U <4/3 ; 2>
wynik to :
x ∊ (−∞;−4>
ok. W koncu poprawnie... ehh
6 lut 18:15
xyz: i naturalnie −> odp. w ksiazce jest nieprawidlowa.
6 lut 18:16
Mila:

D=(−
∞,−2)∪(2,
∞)
(3x
2+8x−16)*(x−2)≤0
| | 4 | |
3*(x+4)*(x− |
| )*(x−2)≤0⇔ |
| | 3 | |
x<−4
====
7 lut 23:21
Mila:
x≤−4
7 lut 23:38
kama: Bardzo ale to bardzo DZIEKUJE
8 lut 09:32
Mila:
8 lut 17:31