Oblicz pochodne
MatematykNa2:
f(x)= sinx (x
2− 3x +1)
Potrzebuje obliczeń, a nie samych wyników, bo muszę się tego nauczyć

Z góry dziękuję
6 lut 15:16
Janek191:
| | 1 | | −1 | | 1 | |
1) f '(x) = 2*( |
| ) ' − 2* ( √x) ' + ( √2) ' = 2* |
| − 2* |
| + 0 = |
| | x | | x2 | | 2√x | |
6 lut 15:31
Janek191:
2) f '(x) = cos( x2 −3 x + 1)*( x2 −3 x + 1) ' = (2 x − 3)*cos ( x2 −3 x + 1)
Korzystamy z wzoru na pochodną funkcji złożonej :
[ f(g(x))] ' = f '( g(x))* g '(x)
6 lut 15:33
MatematykNa2: Janek191, po co to rozpisani, że 2x to 2 * 1x ?
6 lut 15:34
Janek191:
| | ( 2 x2 + 1) '*( x − 3) − ( 2 x2 + 1)*( x − 3 ) ' | |
3) f ' ( x) = |
| = |
| | ( x −3)2 | |
| | ( 4 x *(x − 3) − (2 x2 + 1)*1 | | 4 x2 − 12 x − 2 x2 − 1 | |
= |
| = |
| = |
| | (x −3)2 | | (x −3)2 | |
| | 2 x2 −12 x − 1 | |
= |
| |
| | (x − 3)2 | |
Korzystamy z wzoru na pochodną ilorazu funkcji:
| | f(x) | | f '(x) * g(x) − f(x) * g '(x) | |
[ |
| ] ' = |
| |
| | g(x) | | ( g(x))2 | |
6 lut 15:37
Janek191:
Bo [ a f(x) ] ' = a* f '(x) a − stała
6 lut 15:38
Janek191:
| | a | | a | |
Można też z wzoru [ |
| ] ' = − |
| |
| | x | | x2 | |
6 lut 15:39
MatematykNa2: Dzięki wielkie
6 lut 15:41
MatematykNa2: No właśnie ten wzór mam w tablicy wzorów i jest prościej chyba.
6 lut 15:42