Proszę o szybką odpowiedź i dokładne napisanie rozwiązania.
cypis08: Rozwiąż równanie
A. log8 x+log32 x+log64 x=3.5 B. logx 3*log3x 3*log3 81=1
6 lut 15:14
Janek191:
A)
log
23 x + log
25 x + log
26 x = 3,5
| 1 | | 1 | | 1 | |
| log2 x + |
| log2 x + |
| log2 x = 3,5 / *30 |
| 3 | | 5 | | 6 | |
10 log
2 x + 6 log
2 x + 5 log
2 x = 105
21 log
2 x = 105 / : 21
log
2 x = 5
x = 2
5 = 32
==========
6 lut 15:44
Janek191:
Korzystamy z wzoru :
6 lut 15:45
cypis08: Przepraszam ale źle napisałem zadanie
A. log8 x+log32 x+log64 x=3.5 B. logx 3*log3x *log3 81=1
6 lut 16:04