poprawione zadanie funckje
gość: Funkcje f i g dane są wzorami f(x) = x − m +1, g(x) = m − 2 x . Wyznacz wszystkie
wartości parametru m, dla których wykresy funkcji f i g nie mają punktów wspólnych
czy odpowiedź to m<7/4
6 lut 14:10
Blee:
Pokaz obliczenia. Bedzie latwiej
6 lut 14:13
gość: x − m +1 ≠ m − 2x
m − 2≠ x2 − xm +1
Δ= m2 +2m −7
Δ =32
6 lut 14:24
gość: czy początek jest ok?
6 lut 14:30
kochanus_niepospolitus:
x2 − x(m−1) −(m−2) ≠ 0
Δx = (m−1)2 +4(m−2) = m2 + 2m − 7
Δm = 4 + 4*7 = 4*8 = 42*2
więc jak nic nie będzie to m<7/4
będzie to przedział m ∊ (m1 ; m2)
6 lut 14:34
gość: m = (−1 −2 √2 , −1 + 2√2
6 lut 14:37
gość: ?
6 lut 14:37