matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szereg - badanie zbieżności
AM:
Mam zbadać zbieżność następującego szeregu:
√
n
2
−1
∑
n
3
+3n
2
−n
n=1 i na górze mam znak
∞
. Czy mogę w pierwiastku zgrupować wyrazy do kwadratu, a następnie wyjąć n? Mam na myśli takie działanie:
√
n
2
=1
=n
√
1−
1
n*n
n
1
Następnie za pomocą kryterium porównawczego dobrać szereg ∑
=∑
i stwierdzić że
n
3
n
2
jest to szereg Dirichleta(p=2), a następnie uznać szereg za zbieżny na mocy tego kryterium? Jeżeli się mylę proszę o wytłumaczenie.
6 lut 11:39
PW:
Myślisz dobrze, tłumaczysz słabo. Po prostu dla n>1
√
n
2
−1
<
√
n
2
=n, a więc
n
n
1
a
n
<
<
=
n
3
+3n
2
−n
n
3
n
2
(bo n
3
−n>0 dla n>1).
6 lut 11:48
AM:
Dziękuję, jak zwykle zapomniałem o założeniu.
6 lut 11:50
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick