funkcja
gość: Dana jest funkcja f (x) = { −2x − 4 }{x + 1} oblicz dla jakich argumentów dana funkcja
przyjmuje wartości nieujemne. przedstaw ją w postaci kanonicznej
Wiem, że musi być f(x)≥0 tylko proszę o obliczenie, ponieważ wynik mi nie wychodzi
6 lut 10:19
the foxi:
x≠−1
| −2x−4 | |
| ≥0 ⇔ −2(x+2)(x+1)≥0 ⇔ x∊[−2;−1) |
| x+1 | |
6 lut 11:18
the foxi:
| −2x−4 | | −2(x+1)−2 | | −2(x+1) | | 2 | | 2 | |
| = |
| = |
| − |
| =− |
| −2 |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
6 lut 11:23
gość: a równanie asymptot to x = 1 a y = −2?
6 lut 13:40