parametr
gość: Funkcje f i g dane są wzorami f(x) = x − m +1, g(x) = m − 2 x . Wyznacz wszystkie
wartości parametru m, dla których wykresy funkcji f i g nie mają punktów wspólnych
czy odpowiedź to m<7/4
6 lut 10:14
Jerzy:
Podstaw np: m = 1 < 7/4 i zobaczysz.
6 lut 10:55
g: Sprawdź czy istnieje taki x że f(x)=g(x).
| | 2m−1 | |
x−m+1 = m−2x ⇒ x = |
| |
| | 3 | |
Czyli że dla każdego m da się dobrać x w którym wykresy się przecinają.
Zatem odpowiedź: nie ma takich m.
6 lut 12:46
Jerzy:
Wykresy dwóch funkcji liniowych nie mają punktów wspólnych, gdy są równoległe.
Te proste nie są równoległe i parametr m tego nie zmieni.
6 lut 13:23
gość: tylko wkradł się mały błąd miało być g(x) = m − 2 x
6 lut 13:36