| 1 | 1 | |||
∫√1−x2dx= | (arcsin(x)+ | (2arcsin(x)))+C | ||
| 2 | 2 |
Od amerykańców wziąłbym jedynie pomysł na trójkąt prostokątny przypominający
podstawienia dla całek postaci
∫R(x,√ax2+bx+c)dx
oraz
∫R(sin(x),cos(x))dx
W trójkącie ABC mamy dane długości dwóch boków których stosunek daje
sin(α),tan(α),sec(α) (w twoim przypadku sin(α))
Obliczasz tan(γ) np korzystając z twierdzenia Pitagorasa i z twierdzenia sinusów
tan(γ) da ci podstawienie dla całek postaci ∫R(x,√ax2+bx+c)dx
Jeśli odwrócimy trochę to zadanie tzn tan(γ) uznamy za dane
a sin(α) oraz cos(α) za szukane to pokażemy że podstawienie tan(γ) sprowadzi
całkę postaci ∫R(sin(x),cos(x))dx do całki z funkcji wymiernej
Przez części będzie jednak najwygodniej
| −x2 | ||
∫(x)'√1−x2dx=x√1−x2−∫ | dx | |
| √1−x2 |
| 1−x2−1 | ||
∫√1−x2dx=x√1−x2−∫ | dx | |
| √1−x2 |
| 1 | ||
∫√1−x2dx=x√1−x2−∫√1−x2dx+∫ | dx | |
| √1−x2 |
| 1 | ||
∫√1−x2dx= | (x√1−x2+arcsin(x))+C | |
| 2 |