Całka
Marta: ktos pomoze z calka ?
∫dx/sin3x
6 lut 07:35
piotr: Podstawiasz tg(x/2)=t
x/2=arctg(t)
x=2arctg(t)
dx=2/(1+t2) dt
sinx=sinx/1=sin[2(x/2)]/1=2sin(x/2)cos(x/2) / sin2(x/2) + cos2(x/2), dzielisz wszystko przez
cos2(x/2) i masz że
sinx=2t/(1+t2)
6 lut 07:49
Blee: 1/sin3x = sinx/sin4x = sinx/(1−cos2x)2
A dalej chyba sobie poradzisz ... prawda?
6 lut 07:49
Blee: Im dluzej patrze na ta calke tym bardziej sie zastanwiam − kto Ci ja dal do wyliczenia? To
jakies okropienstwo wyjdzie.
6 lut 08:03
jc: Blee, tak całka może pojawić się przy liczeniu całki
∫∫
√x2+y2 dxdy po kwadracie [0,1]
2.
Jak sam podpowiedziałeś rachunek sprowadza się do całki
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| + |
| )2 |
| (1−s2)2 | | 4 | | 1+s | | 1−s | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ( |
| + |
| + |
| + |
| ) |
| | 4 | | (1+s)2 | | (1−s)2 | | 1+s | | 1−s | |
6 lut 08:13
Blee:
Tylko jest znaczaca roznica pomiedzy liczeniem calki nieoznaczonej a oznaczonej.
Calka nieoznaczona bedzie okropienstwem.
6 lut 08:21
jc: Blee, napisałeś, jak zacząć, ja natomiast pokazałem rozkład na ułamki prost.
Dokończenie jest oczywiste.
Chętnie zobaczę, jak liczysz wspomnianą przeze mnie całkę oznaczoną. Może poznam prostszy
sposób.
6 lut 08:44