trójkąt, dwusieczna
Ania: W trójkącie o bokach długości 3 ; 3,5 ; 4,4 na najdłuższym boku znajduje się punkt
równooddalony od dwóch pozostałych boków. Wyznacz długość odcinków na jakie dzieli ten punkt
najdłuższy bok trójkąta.
W odpowiedziach ten szukany punkt należy do dwusiecznej kąta(kąta, który znajduje się naprzeciw
najdłuższego boku). Mógłby mi ktoś dokładnie wytłumaczyć dlaczego?
5 lut 23:45
Basia:
P∊dwusiecznej kąta ⇔ jest równo oddalony od ramion kąta
5 lut 23:56
Eta:
Dwusieczna kąta jest zbiorem punktów równo oddalonych od ramion kąta
To w tym zadaniu spełniony jest ten warunek
czyli ten punkt leżący na najdłuższym boku leży jednocześnie na dwusiecznej
kąta między bokami o długościach 3 i 3,5
Teraz skorzystaj z własności dwusiecznej
3 | | 3,5 | |
| = |
| ⇒ x=|CM|= ........... to |BM|= 4−x=............ |
x | | 4−x | |
5 lut 23:57
Mila:
Dwusieczna kąta jest zbiorem punktów jednakowo odległych od ramion kąta .
Z twierdzenia o dwusiecznej kąta wewnętrznego trójkąta mamy:
f=4.4−e
3*(4.4−e)=3.5e
13.2−3e=3,5e
6.5e=13.2
f=4.4−2.03 albo licz dokładną wartość
6 lut 00:00
Eta:
Oj sorry
zamiast 4,4 napisałam 4
poprawiam:
3(4,4−x)=3,5*x ⇒ 13,2−3x=3,5x ⇒ 6,5x=13,2 ⇒ x=|MC|= 132/65
| 22 | | 132 | | 22*13−132 | |
to |BM|= |
| − |
| = |
| =154/65 |
| 5 | | 65 | | 65 | |
Odp: |MC|=132/65 , |BM|=154/65
===========================
co daje w sumie : (132/65)+(154/65)= 256/65 = 4,4 czyli ok
6 lut 00:51