Stereometria
UczącySię: Witam, mam takie zadanie:
Na przekątnych AB i CD sąsiednich ścian bocznych sześcianu (przekątne AB i CD leżą na prostych
skośnych)
wybrano punkty E i F tak, że:
Wykaż, że odcinek EF jest prostopadły do przekątnych AB i CD.
Jakieś wskazówki ? Szczerze to nie do końca znam własności tych prostych skośnych
Eta:
AB i
DC −−−skośne przekątne sąsiednich ścian
3a−−długość boku sześcianu
to |AB|=|CD|= 3a
√2
Z treści zadania : |AE|=|DF|=2a
√2 i |BE|=|CF|=a
√2
i |∡ABD|=90
o ( trzy proste prostopadłe)
rzuty prostokątne punktów E i F na krawędzie podstawy dzielą krawędź 3a też w stosunku 2:1
zatem |MB|=|BN|=a i w trójkącie prostokątnym EBD z tw. Pitagorasa
|ED|
2 =2a
2+9a
2= 11a
2
==================
|FN|=2a i |EM|=|KN|=a
ΔKEF jest też prostokątny |EK|=|MN|=
√a2+a2=a
√2 i |FK|=a
z tw. Pitagorasa |EF|
2=3a
2
Mamy wykazać ,że EF ⊥CD
Sprawdzamy czy trójkąt AFD jest prostokątny ( odwrotne tw. Pitagorasa
|EF|
2+|FD|
2 =3a
2+(2a
√2)
2 =3a
2+8a
2=11a
2=|ED|
2
==========
Zatem
EF ⊥CD i do AB
co kończy dowód
P.S. Bardzo ładne i ciekawe zadanko

Mam nadzieję,że wszystko teraz już rozumiesz
No to ......... pora do