matematykaszkolna.pl
Stereometria UczącySię: Witam, mam takie zadanie: Na przekątnych AB i CD sąsiednich ścian bocznych sześcianu (przekątne AB i CD leżą na prostych skośnych) wybrano punkty E i F tak, że:
AE DF 

=

= 2
EB FC 
Wykaż, że odcinek EF jest prostopadły do przekątnych AB i CD. Jakieś wskazówki ? Szczerze to nie do końca znam własności tych prostych skośnych
5 lut 23:07
Eta: rysunek AB i DC −−−skośne przekątne sąsiednich ścian 3a−−długość boku sześcianu to |AB|=|CD|= 3a2 Z treści zadania : |AE|=|DF|=2a2 i |BE|=|CF|=a2 i |∡ABD|=90o ( trzy proste prostopadłe) rzuty prostokątne punktów E i F na krawędzie podstawy dzielą krawędź 3a też w stosunku 2:1 zatem |MB|=|BN|=a i w trójkącie prostokątnym EBD z tw. Pitagorasa |ED|2 =2a2+9a2= 11a2 ================== |FN|=2a i |EM|=|KN|=a ΔKEF jest też prostokątny |EK|=|MN|= a2+a2=a2 i |FK|=a z tw. Pitagorasa |EF|2=3a2 Mamy wykazać ,że EF ⊥CD Sprawdzamy czy trójkąt AFD jest prostokątny ( odwrotne tw. Pitagorasa |EF|2+|FD|2 =3a2+(2a2)2 =3a2+8a2=11a2=|ED|2 ========== Zatem EF ⊥CD i do AB co kończy dowód P.S. Bardzo ładne i ciekawe zadanko emotka Mam nadzieję,że wszystko teraz już rozumiesz No to ......... pora do emotka
6 lut 03:05
UczącySię: Zadanko ciekawe, bo jestem w 3liceum i mamy taki kurs który prowadzi pani z uczelni i ona ma takie. Dla mnie większość jest bardzo trudna niestetyemotka
6 lut 19:53
UczącySię: I dziękuję bardzo za rozwiązanie, rozumiem
6 lut 19:53